banner


Opettajalle

Lukudiplomin suorittamisesta päättää koulu tai luokan opettaja. Diplomin suorittamistapa voi vaihdella ja opettaja saa itse päättää kuinka lukudiplomi suoritetaan ja miten lasten lukemista seurataan. Olemme laittaneet nettisivullemme tehtäväehdotuksia, mutta mikään ei estä teitä keksimästä myös omia diplomitehtäviä. Pääasia on varmistaa, että oppilas todella on lukenut lainaamansa kirjan.

Lukudiplomia varten lapsen on luettava kuusi kirjaa, joista kaksi valitaan romaaneista ja yksi molemmista muista kirjalistan ryhmistä. Loput kaksi kirjaa oppilas voi vapaasti valita listalta. Eka- ja tokaluokkalaisilta, jotka vasta opettelevat lukemaan, voi hyväksyä diplomikirjoiksi myös kaksi aikuisen lukemaa tai äänikirjana kuunneltua kirjaa.

Kun oppilas on lukenut diplomin suorittamiseen vaaditut kirjat ja tehnyt sovitut tehtävät, opettaja tulostaa, täyttää ja allekirjoittaa lukudiplomin.

Jos oppilas on innokas lukija ja kaipaa lisähaastetta, hän voi lukea kuusi kirjaa lisää ja suorittaa Kirja-ahmatin lukudiplomin. Kirjat valitaan kirjalistalta samaan tapaan kuin aiempaa diplomia suorittaessa. Hyvin innokkaan lukijan kannattaa varmasti valita luettavakseen haastavampia kirjoja myös listan ulkopuolelta! Kirja-ahmatin tehtävistä voitte sopia erikseen tarpeen mukaan. Myös alempien luokkien diplomeita voi halutessaan suorittaa takautuvasti

 

Vinkkejä:

tassu Oppilasta kannattaa ohjata valitsemaan lukutaitoaan vastaavaa luettavaa. Liian vaikea ja paksu kirja tappaa lukuinnon alkuunsa, kun taas helposti luettu hauska kirja innostaa tarttumaan myös seuraavaan. Lasten tarpeiden ja mielenkiinnon mukaan luettavaa voi vapaasti valita myös listan ulkopuolelta!

tassu Jotta kirjoja riittäisi kaikille, toivomme, että muistuttaisitte oppilaita siitä, että kaikkia diplomikirjoja ei kannata lainata kerralla. Yhdellä tai kahdella pääsee mainiosti alkuun. Muistuttakaa oppilaita myös siitä, että kirjat kannattaa palauttaa kirjastoon mahdollisimman pian lukemisen jälkeen, jotta muutkin voisivat niitä lainata.

tassu Kirjastoautossa diplomikirjoja on tarjolla vain rajallinen määrä. Kun koko luokka haluaa yhdessä lainata diplomikirjoja autosta, toivomme, että ilmoittaisitte siitä auton henkilökunnalle etukäteen, jotta voimme varata niitä enemmän luokkaanne varten.

tassu Kirjastosta tai kirjastoautosta voi tilata lukudiplomia varten starttikassin, johon on kerätty valmiiksi kattava valikoima sopivia diplomikirjoja. Kirjat on tarkoitettu ns. pulpettikirjoiksi ja ne lainataan luokan kortille.

tassu Jos koko luokka haluaa lukea yhdessä saman kirjan, voitte valita sopivan kirjan koulujen kirjasarjoista ja lisätä sen omalle diplomilistallenne.

tassu Jos haluatte saada diplomin suorittamiseen hiukan juhlan tuntua, diplomit voi jakaa yhteisesti luokan omassa diplominjakotilaisuudessa tai vaikka todistustenjaon yhteydessä.


Toivomme, että diplomista kehittyy hyvä ja toimiva työväline lukutaidon kehittämiseen ja koulun ja kirjaston väliseen yhteistyöhön. Otamme mielellämme vastaan palautetta!

Yhteistyöterveisin Salon kirjaston henkilökunta. tassut

 

 

 

 

tauluOpet